nl

InnovatieMakelaar draagt bij aan duurzame ruimtevaart

Advies over duurzaam lanceersysteem

InnovatieMakelaar Guus Borst heeft het ruimtevaartbedrijf Dawn Aeorospace advies gegeven over het herbruikbare lanceersysteem: Dawn Mk-III. Dit advies ging over de ‘standregeling’ van het vliegtuig en de raket zodat de satelliet in juiste baan om de aarde komt. Met zijn praktische achtergrond en zijn inzicht in de de technische en commerciële mogelijkheden van innovaties was Guus Borst de perfecte fit voor deze hulpvraag.

Intensief traject

In een kort, maar intensief traject heeft Dawn Aerospace de plannen gedeeld en zijn deze gedurende meerdere sessies met Guus verder doorgesproken. In een gezamenlijke sessie zijn het scenario voor standregeling - van lancering tot de orbit injectie (het moment dat de satelliet in de juiste baan gebracht wordt) – doorgenomen. Ook zijn er contacten gelegd met mogelijke gebruikers van het systeem als testfaciliteit voor microzwaartekrachtexperimenten.

Bekijk deze video waarin Dawn Aerospace met succes de eerste raket-aangedreven ruimtevliegtuigvluchten voltooide met de Mk-II Aurora, waarmee de basis is gelegd voor toekomstige commerciële operaties. 

Transport naar- en in de ruimte

Dawn Aerospace richt zich op transport naar- en in de ruimte. Op dit moment worden de raketten die gebruikt worden om satellieten te lanceren slechts eenmalig of enkele keren gebruikt. De missie van het in Nederland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten gevestigde bedrijf, is om de volgende generatie ruimtegebruikers in staat te stellen, op meer duurzame wijze, toegang te krijgen tot de ruimte en zich in de ruimte te verplaatsen. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een herbruikbaar lanceersysteem; Dawn Mk-III, die op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland gebruikt zal worden.

Met de Mk-III biedt Dawn Aerospace de mogelijkheid meerdere satellietlanceringen per dag uit te voeren met een herbruikbaar lanceersysteem. Dat gaat Dawn Aerospace simpel gezegd doen met een onbemand raketvliegtuig in plaats van een raket. De satelliet, met zijn raketmotor voor het tweede deel van het lanceertraject komt vervolgens uit het vliegtuig. Het vliegtuig keert naar de aarde terug voor hergebruik. 

Dawn-Aeorospace-foto-artikel.jpg

Foto: Dawn Aeorospace

Ook gratis advies?

Ook interesse in de gratis adviezen van een InnovatieMakelaar? We helpen je graag! Neem contact op met Ronald van Es.

Stuur een mail

Digital Twin technologie

Argaleo-IM-ers-foto.png

Lees artikel
Alle testimonials

InnovatieMakelaar Guus Borst

Met zijn praktische achtergrond als Leidsche instrumentmaker en mechatronicus, en zijn rijke ervaring aan de uitvoerende kant van Airbus, heeft Guus een unieke kijk op materialen en producten. Hij weet als geen ander welke mogelijkheden en beperkingen er zijn en kan de kosten van het maken en kwalificeren van (ruimtevaart) producten nauwkeurig inschatten. Hij begeleidt met passie het creatieve proces van concepten die niet alleen technisch te realiseren zijn, maar ook marktpotentie hebben. Daarmee is Guus een onmisbare kracht voor elk innovatief project!

Leer alle InnovatieMakelaars kennen