High Tech Materialen Automotive Human Capital Nieuws PPS financiering Duurzaamheid

Aanvalsplan Techniek

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van de energietransitie en onder meer de bouwopgave vast te lopen. Daarom lanceren vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag het ‘Aanvalsplan Techniek’ met tal van onconventionele maatregelen. De betrokken brancheorganisatie zijn de WENB namens bedrijven in energie, telecom, recycling en milieu, onze partner FME namens de technologische industrie, Bouwend Nederland namens de bouwbedrijven, Techiek Nederland namens de installatiebedrijven en onze partner MetaalUnie namens het midden- en kleinbedrijf in de metaal.

Lees meer & download plan

Theo Henrar, voorzitter van FME: "Dit samenwerkingsverband is een historische doorbraak. We gaan met elkaar fors investeren in het technisch onderwijs en in de arbeidsmarkt. Zo zorgen we ervoor dat ervoor dat werken in de techniek en in de technologie aantrekkelijk is."

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: "Het is echt vijf voor twaalf. Zonder onconventionele oplossingen loopt Nederland op tal van fronten letterlijk vast door het gebrek aan technici. Ik ben dan ook trots op deze branches die met concrete acties een trendbreuk willen realiseren. Ze kunnen dit niet alleen en hebben er ook de steun van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, overheden, O&O-fondsen en hun leden bij nodig. Ik nodig al die partijen uit om samen te zorgen dat het lukt, zodat de motor van de economie en de energietransitie kunnen blijven draaien.”

Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie: "Het belang van goede vakmensen is voor ons, als ‘backbone’ van de Nederlandse maakindustrie, zeer groot. Zonder voldoende goed opgeleide vakmensen komt de productie en toelevering op een lager niveau te liggen en dat is slecht voor de Nederlandse economie en alle maatschappelijke uitdagingen die voor ons liggen. Samen staan we sterk."

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland: "Dit een baanbrekend plan. Als technische branches slaan we de handen ineen om de tekorten terug te dringen. Dankzij dit aanvalsplan kunnen we veel mensen een prachtig carrièreperspectief bieden. Bovendien helpen we ons land vooruit om een aantal grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen, zoals de energietransitie. Wij roepen het kabinet op om samen met ons snel aan de slag te gaan. De urgentie is nog nooit zo groot geweest."

Drie uitgangspunten

Het Aanvalsplan Techniek is gebaseerd op drie belangrijke uitgangspunten. In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten voor technici. Het nieuwe systeem, de Gouden Poort genoemd, moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met betrokken partijen – zoals vakbonden en overheden – moet het Aanvalsplan in de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken en moeten zo’n 60.000 vacatures structureel worden ingevuld.

  1. Meer mensen laten kiezen en behouden voor de techniek
  2. Slimmer en sneller: hogere productiviteit in de techniek
  3. Talent van buiten
 
 
 
 
High Tech Materialen Automotive Human Capital Nieuws PPS financiering Duurzaamheid