Nieuws MKB innovatie Smart Industry

Dirk van Ledden heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in verschillende ondernemingen opgedaan. Als InnovatieMakelaar ondersteunt hij met zijn kennis en expertise ondernemers bij het vinden van oplossingen en het benutten van innovatieve mogelijkheden. Zijn focus ligt met name op het snijvlak van technologie en de foodindustrie, waar hij verbindingen legt en helpt bij het toepassen van technieken en technologieën. We spraken met Dirk over zijn ervaringen en zijn werk als InnovatieMakelaar.

Meer over onze InnovatieMakelaars

Waarom ben je een Innovatiemakelaar?

Dirk uit dat zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen de basis voor zijn InnovatieMakelaar rol hebben gelegd. Hij geniet ervan om ondernemers te helpen en fungeert graag als een goede gesprekspartner. Met zijn uitgebreide ervaring en kennis in verschillende sectoren, zoals financiën, organisatie, technologie en de foodindustrie, kan Dirk waardevolle inzichten bieden aan ondernemers. Hij ziet het als een uitdaging om concrete oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee ondernemers worden geconfronteerd, en zijn brede netwerk in de sector helpt hem daarbij. 

Dirk van Ledden:

Als InnovatieMakelaar is mijn rol om ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden die technologie biedt en hen te begeleiden bij het implementeren ervan. Ik geloof sterk in de kracht van innovatie en de positieve impact die het kan hebben op bedrijven en de maatschappij.

In welke sector ben je actief?

Dirk is met name actief in de foodindustrie, waar hij een grote maatschappelijke uitdaging ziet. Feit is dat deze industrie achterblijft op het gebied van het toepassen van technologie, terwijl de behoefte aan automatisering en efficiëntie groot is. Hij helpt ondernemers in deze sector graag om de beschikbare technieken en technologieën te vinden en toe te passen, zelfs als ze daar zelf niet altijd de tijd of prioriteit voor hebben. Dirk legt uit dat de tijdsdruk in de foodindustrie hoog is, omdat producten snel op de markt moeten verschijnen. De uitdaging is dan om ondernemers toch bewust te maken van de mogelijkheden en voordelen van hightech toepassingen binnen hun bedrijf, en hen te begeleiden bij het berekenen van de return on investment.

Waar kunnen ondernemers bij jou voor aankloppen?

''Als InnovatieMakelaar in de foodindustrie help ik ondernemers bij het aanpakken van technologische vraagstukken en het realiseren van automatisering. Een vraag waar ik altijd blij van word, is: 'Hoe kan ik automatiseren?' Vaak nodigen we verschillende technologieproviders uit, omdat automatisering een complex proces is dat niet alleen een robot, maar ook software en integratie vereist. De oplossing is vaak een combinatie van verschillende expertisegebieden. In de meeste gevallen bundelen we de krachten van vier à vijf partijen om een complex op maat gemaakt product te realiseren, met een bepaald budget.'' Het toepassen van de  technologieënin de foodindustrie is een belangrijk aspect van Dirk's werk. "Ondernemers erkennen vaak de noodzaak, maar weten niet altijd hoe ze technologische oplossingen moeten aanpakken."

Dirk helpt hen daarom bij het identificeren van geschikte technologische oplossingen en het vinden van de juiste partners en verbindingen. Hij illustreert dit met het voorbeeld van robotisering in een bakkerij, waarbij ondernemers vaak de potentie van robots onderschatten en zich niet bewust zijn van de mogelijke efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen. Dirk's rol als InnovatieMakelaar is om hen te informeren, begeleiden en ondersteunen bij het implementeren van dergelijke technologieën.

Wie of wat voor soort MKB zou jij nog willen helpen als InnovatieMakelaar?

''Ik vind de vleesverwerkingsbranche een van de mooiste branches om te opereren, omdat daar zowel technische als humane uitdagingen liggen. Het is een grote industrie waar veel mensen werken, en ik geloof dat verbeteringen in deze branche ook andere industrieën kunnen helpen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in 3D-printing. Hoewel deze techniek al wordt toegepast in andere branches, wil ik graag onderzoeken hoe we het kunnen toepassen in de foodprocessing branche.''

Ben je zelf wel eens geholpen?

''Ja, heel veel. Als ondernemer van vijfentwintig jaar heb ik altijd opengestaan voor hulp van buitenaf, zoals coachingstrajecten en subsidies. Ik ben zelfs een startup begonnen in de voedingssector om starters verder te helpen. Hierbij ben ik ook weer geholpen door verschillende partijen.''

Heb je een voorbeeld van een geslaagde samenwerking?

''Ja, ik heb samengewerkt met Van Wees Waalwijk Service B.V. en bakkerij Mariën meesterbakkers in België. We hebben een toepassing ontwikkeld waarbij alles met dezelfde robot kan worden uitgevoerd. Het was een langdurig traject van drie tot vijf jaar, waarbij we een beslissing hebben genomen en een prototype hebben ontwikkeld. Op dit prototype wordt nu doorontwikkeld bij dezelfde bakkerij om meerdere taken toe te voegen aan het werkpakket van Tweety, zoals de robot door zijn collega wordt genoemd. Tevens kijken we nu of we de opgedane kennis in de bakkerij, kunnen toepassen voor andere partijen in verschillende branches. Het is belangrijk om innovaties te kunnen kopiëren naar anderen en hen daarmee verder te brengen.''

InnovatieMakelaars als bruggenbouwers

InnovatieMakelaars zoals Dirk van Ledden spelen een essentiële rol in het ondersteunen en bevorderen van innovatie in verschillende sectoren. Ze fungeren als bruggenbouwers tussen ondernemers, technologieën en mogelijkheden. Dirk's inzet en expertise in de foodindustrie dragen bij aan de groei en vooruitgang van deze sector. Met zijn passie voor technologie en zijn vaardigheid om verbindingen te leggen, draagt hij bij aan de transformatie van ondernemingen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.

Nieuws MKB innovatie Smart Industry