Nieuws Energietransitie Sleuteltechnologieën PPS financiering Valorisatie & Marktcreatie KIA Sleuteltechnologieën MKB innovatie Circulaire economie

Europa slaagt er onvoldoende in om hoogstaand onderzoek naar sleuteltechnologieën om te zetten in nieuwe bedrijven en economische groei. Deeptech startups krijgen in Europa niet dezelfde kansen om te groeien vergeleken met bijvoorbeeld de VS en Singapore. Oorzaak is de versnipperde Europese visie waardoor kosten en regels voor ondernemers per land verschillen. TNO'er Sabine Kerssens analyseerde hoe Europa haar onderzoek, toptalent, kapitaal, cultuur en netwerken beter in de markt kan zetten, voor een schone en eerlijke economie.

bronnen: TNO Vector / TNO

Deeptech innovaties zijn cruciaal voor maatschappelijke uitdagingen

Deeptech startups zijn startende bedrijven die technologische innovaties op de markt willen brengen met potentiële grote impact op maatschappelijke vraagstukken. Voorbeelden zijn technologieën tegen plastic in de oceanen, het 3D printen van beton of fotosynthese voor het omzetten van CO2 in bruikbare stoffen.

Sabine Kerssens: Zonder zulke technologie halen we onze ontwikkelingsdoelen niet. Maar juist omdat het zo ingewikkeld is, zijn ondernemers vaak meer dan zeven jaar bezig om een idee op te schalen naar de markt."

Groeifases deeptech startups

In haar onderzoek ontrafelt Sabine Kerssens de reis van deeptech in drie fases: de ideevorming (‘ideation’), de groei tot startup (start-up growth) en de opschaling naar marktpartij (scale-up). Per fase zijn steeds andere vaardigheden nodig om een jong bedrijf door die fase heen naar de markt te loodsen. Zoals: hoe vind je klanten voor je product, hoe bouw je een bedrijf, en waar vind je financiers voor je kapitaalbehoefte—die per fase behoorlijk kan oplopen.

In het deeptech onderzoek van Kerssens is voor het eerst gekeken naar de ondersteuning in verschillende startupgroeifases van de drie Europese landen die qua startup ecosysteem voorlopen. Daarnaast is een vergelijking gemaakt tussen deze landen en de VS, Israël en Singapore.

Bundel krachten EU

Kerssens besluit haar paper met een ‘Call for Action’. Om de Sustainable Development Goals en andere doelen te bereiken, moeten de krachten op Europees niveau worden gebundeld om jonge deeptech ondernemers te faciliteren.

Lees meer op:

website TNO Vector

website TNO

 

Nieuws Energietransitie Sleuteltechnologieën PPS financiering Valorisatie & Marktcreatie KIA Sleuteltechnologieën MKB innovatie Circulaire economie