Nieuws Human Capital MKB innovatie Sleuteltechnologieën Artificial Intelligence

Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven (20%) dragen actief bij aan duurzaamheid, blijkt uit de SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024. In dit onderzoek analyseerde Innovatiespotter gegevens van alle 2,8 miljoen geregistreerde bedrijven in Nederland. De hightech-bedrijven scoren net iets beter. Bij meer dan 30% van de hightech-bedrijven in dit onderzoek identificeert Innovatiespotter duurzaamheidsindicatoren. 

SDG’s als belangrijke pijlers voor bedrijven

Dit grootschalige, datagedreven onderzoek, uitgevoerd door Innovatiespotter in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, laat zien hoe diep duurzaamheid is verankerd in de Nederlandse economie. 

Duurzaamheid in de hightech-sector

Vergeleken met andere sectoren noemen hightech-bedrijven de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) relatief vaak, met SDG 5 (Gendergelijkheid) als meest genoemde. Ruim 1.000 hightech-bedrijven van de in totaal 3.000 die Innovatiespotter geïdentificeerd heeft als actief zijn op het gebied van duurzaamheid noemen een duurzaamheidskeurmerk.

Verder staat de hightech-sector in de top 3 als het gaat om innovatiethema’s rondom SDG 5 (Gendergelijkheid), SDG 7 (Betaalbare en duurzame energie), SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur), SDG 13 (Klimaatactie), SDG 14 (Leven in het water) en SDG 17 (Partnerschap om de doelen te bereiken). Uit de data van Innovatiespotter blijkt tevens dat veel van de hightech-bedrijven innovatief zijn in energie-oplossingen en bijdragen aan de energietransitie. 

Data in onderzoek

Innovatiespotter heeft bepaald welke bedrijven onder hightech vallen op basis van de technologieën die door topsectoren en vanuit sleuteltechnologieën als innovatief worden aangemerkt. Voor de hightech-sector baseert Innovatiespotter zich op onze Holland High Tech technologieën. De AI-modellen van Innovatiespotter zijn hierop getraind en classificeren bedrijven als hightech wanneer er voldoende indicatoren aanwezig zijn. Hun data-experts hebben vervolgens handmatige controles uitgevoerd om de geïdentificeerde bedrijven te verifiëren.

Naar het volledige onderzoek

Nieuws Human Capital MKB innovatie Sleuteltechnologieën Artificial Intelligence