Zes toepassingsgerichte onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. NWO draagt ruim 4,5 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 900 duizend euro bij.
De toegewezen projecten binnen het Open Technologieprogramma zullen onderzoek doen naar onder meer:
- Nieuwe ultradunne 2D materialen om single-proton emitters te maken. Lichtbronnen die precies één foton tegelijk kunnen uitstralen zijn essentieel voor kwantumtechnologieën zoals chips, maar deze emitters zijn lastig te produceren en integreren in optische kwantumchips. Het ontwikkelen van emitters gemaakt van nieuw 2D materiaal maakt dit proces efficiënter (project: Photonic-integrated 2D solid-state quantum emitters).
- Het opsporen van verborgen plasticafval in de oceaan door middel van geluidsgolven. Hiermee kan plasticafval dat zich onder het wateroppervlak bevindt, beter gedetecteerd worden, wat bijdraagt aan mogelijke oplossingen voor plasticvervuiling (project: RUMBA).
- Een nieuwe draadloze, rekbare, textiel spoelarray voor MRI-scans die dichtbij het lichaam kan blijven. Deze spoelarray maakt het gebruik van MRI-scans eenvoudiger, comfortabeler en sneller, wat leidt tot kostenvermindering. Hiermee zijn MRI-scans voor vroegtijdige diagnoses mogelijk, wat nu vaak economisch niet haalbaar is (project: SWEATER).
Klik op onderstaande button de projectsamenvattingen te lezen van de zes toegekende onderzoeken.
Open Technologieprogramma
Het NWO Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.