nl

Lichttechnologie

Verlichtingstechnologie, van componenten en solid-state lighting systemen, tot mensgerichte, energie-efficiënte en intelligente verlichtingsoplossingen. lichtontwerp en lichtbeleving.

Wat is de waarde voor de Nederlandse hightech industrie

Solid-state lighting is een type verlichting dat gebruikmaakt van leds en oleds als de bron van verlichting, in plaats van gloeidraden of gasontladingen. Solid-state lighting is zeer energy efficient; ten opzichte van gloeilampen tot wel twintig maal.

Solid-state lighting gebaseerde verlichting heeft een grotere weerstand tegen schokken, trillingen en slijtage dan 'traditionele' verlichting, wat zorgt voor een langere levensduur. Daarnaast is deze verlichtingstechnologie digitaal; het is eenvoudig te dimmen en te integreren in intelligente (gebouw)systemen. Ten slotte zijn de mogelijkheden om bijzondere verlichting voor speciale toepassingen te maken nagenoeg oneindig: verlichting voor kassen die de plant beter doen groeien, verlichting om slaapritme te beïnvloeden, verlichting om een bepaalde sfeer te creëren en bijvoorbeeld verlichting als data-communicatietechnology.

Wat doen wij als Holland High Tech

Holland High Tech ondersteunt de sector door het financieren van onderzoek en innovatie bij het vinden van de juiste partners binnen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. We leveren een bijdrage aan het internationale perspectief.

Roadmap Lichttechnologie

In de Holland High Tech Roadmap 2024-2027 lees je hoe de sector zich de komende jaren ontwikkelt. Deze roadmap is een visie van belanghebbenden op de R&D-behoeften van de Nederlandse sector tot 2027. Deze roadmap is bedoeld als leidraad voor doorontwikkeling voor de industrie en haar stakeholders en voor een ondersteunende strategie van de overheid om zo, gezamenlijk met het onderwijs, optimaal door te ontwikkelen en bij te dragen aan oplossingen in dit decennium.

Roadmap Lichttechnologie

Holland High Tech Road Map Lighting 2024-2027

Version 2.0 - January 22, 2024

Download hier

Contact

Vragen aan het roadmapteam?

Stuur een mail

Volg ons op YouTube

Bekijk onze video's over hightech innovaties en samenwerkingen. Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Go!

Innovatie

Innovatie is voor Nederland essentieel. We werken aan slimme technologieën om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken. Met technologische innovatie en unieke kennis, anticiperen we als land op zekerheid van werk en inkomsten in de toekomst. Holland High Tech vergroot de impact van innovatie. Ontdek meer over de urgente transities en onze (sleutel)technologieën.

Urgente transities      De technologieën

Dit is een alt-tag

Actuele dossiers

Wat speelt er in het ecosysteem? Blijf op de hoogte van de meest up-to-date ontwikkelingen in de topsector en ontdek de laatste hightechtoepassingen en lopende onderzoeken. 

Ga naar actuele dossiers