nl

Printtechnologie

Printtechnologie omvat printkoppen en functionele materialen, geavanceerde meet- en regeltechniek, architectuur van digitale printplatforms en disruptieve 3D-printtechnologieën en printmaterialen.

Wat is de waarde voor de Nederlandse hightech industrie

De markt beweegt steeds meer naar gepersonaliseerde, op aanvraag en lokaal geproduceerde producten. Maakbedrijven kunnen zich onderscheiden met slimme, decentrale productie- en ontwikkelingsprocessen en kortere toeleveringsketens.

Additive manufacturing, ook wel 3D printen genoemd, is een techniek waarbij een driedimensionaal object opgebouwd wordt uit verschillende lagen geprint materiaal op basis van een digitaal ontwerp. Nu additive manufacturing steeds vaker wordt toegepast voor serieproductie zal haar impact aanzienlijk groeien. 

Additive manufacturing biedt, ten opzichte van traditionele productietechnologieën, voordelen zoals complexere ontwerpen, minder materiaal, lichtere producten en meer product performance en functies.

Steeds meer bedrijven gebruiken 3D printen niet alleen voor prototyping. De technologie wordt ook steeds vaker ingezet voor serieproductie van eindproducten. Zo maken producenten en belangrijke leveranciers grote investeringen in 3D printen, onderscheiden steeds meer middelkleine leveranciers zich met additive manufacturing in de markt en winnen startups met digitale businessmodellen in korte tijd marktaandeel.

Wat doen wij als Holland High Tech

Holland High Tech ondersteunt de sector door het financieren van onderzoek en innovatie en bij het vinden van de juiste partners binnen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. We leveren een bijdrage aan het internationale perspectief en aan het vinden van voldoende medewerkers via het programma ‘human capital’.

Roadmap Printtechnologie

In de Holland High Tech Roadmap 2020 lees je hoe de printingsector zich ontwikkelt. Deze roadmap is een visie van belanghebbenden op de R&D-behoeften van de Nederlandse printing sector voor de komende jaren. Deze roadmap is bedoeld als leidraad voor doorontwikkeling voor de industrie en haar stakeholders en voor een ondersteunende strategie van de overheid om zo, gezamenlijk met het onderwijs, optimaal door te ontwikkelen en bij te dragen aan oplossingen in dit decennium.

Roadmap Printtechnologie

From the World of Print to the Printed World
September, 2020

Download hier

Contact

Vragen aan het roadmapteam?

Stuur een mail

Volg ons op YouTube

Bekijk onze video's over hightech innovaties en samenwerkingen. Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Go!

Innovatie

Innovatie is voor Nederland essentieel. We werken aan slimme technologieën om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken. Met technologische innovatie en unieke kennis, anticiperen we als land op zekerheid van werk en inkomsten in de toekomst. Holland High Tech vergroot de impact van innovatie. Ontdek meer over de urgente transities en onze (sleutel)technologieën.

Urgente transities      De technologieën

Dit is een alt-tag

Actuele dossiers

Wat speelt er in het ecosysteem? Blijf op de hoogte van de meest up-to-date ontwikkelingen in de topsector en ontdek de laatste hightechtoepassingen en lopende onderzoeken. 

Ga naar actuele dossiers