nl
Najaarscongres Toekomstgerichte metaal en metalektro opleidingen

Agenda

30 november 2022, 10:00 - 16:00
Extern evenement Duurzaamheidsfabriek, Dordrecht (NL)

Najaarscongres Toekomstgerichte metaal en metalektro opleidingen

De afgelopen vier jaar hebben de MBO Raad, de werkgeversorganisaties (FME en Koninklijke metaalunie), de bedrijfs(tak)scholen, Holland High Tech en SBB zich hard ingespannen om de opleidingsstructuur van ruim 30 kwalificaties terug te brengen naar 3 hoofdstromingen: productietechniek, mechatronica en engineering, met daaronder in totaal 9 kwalificaties.

Op 29 september j.l. heeft het SBB bestuur de nieuwe structuur vastgelegd. Met de vaststelling door het SBB bestuur komt er een einde aan de ontwikkelperiode en start een nieuwe fase, waarbij de invoering in het komend schooljaar 2023-2024 plaatsvindt. Deze herziening geeft ruimte om als onderwijs en bedrijfsleven samen te bouwen aan aantrekkelijke, toekomstgerichte en beter uitvoerbare opleidingen in de maakindustrie voor iedereen. De aftrap hiervan is tijdens een najaarscongres op 30 november.

Wat kan je verwachten?

Een fantastische mijlpaal! Maar welke impact heeft dit op de inrichting van het MBO onderwijs, de bedrijfsopleidingen, de stages bij erkende leerbedrijven en de studenten? En hoe kunnen we dit als onderwijs en bedrijfsleven succesvol op korte implementeren en verder vormgeven? 

Tijdens het najaarscongres staan de antwoorden op deze vragen centraal. Je wordt uitgebreid geïnformeerd over de aanleiding van de herziening, de inhoud van de drie nieuwe dossiers en de onderliggende kwalificaties. Ook krijg je handvatten om deze pragmatisch toe te passen in de praktijk. Zo word je o.a. meegenomen op het gebied van uitwerkingsdocumenten, lesmaterialen en examinering. Daarnaast word je geïnspireerd door succesvolle praktijkvoorbeelden om het onderwijs vorm te geven, is er uitgebreide gelegenheid om te netwerken, en als onderwijs en bedrijfsleven samen te brainstormen over de invulling van de vernieuwde opleidingsstructuur metaal en metalektro.

Doelgroep

Het congres is voor onderwijs (docenten, instructeurs, teamleiders, stafleden, directeuren metaal en metalelektro opleidingen), bedrijfs(tak)scholen (docenten, instructeurs PR-medewerkers, directeuren), bedrijven, fondsen en SBB (praktijkopleiders, praktijkadviseurs, HR-managers).

Programma

Deel 1: Ochtend - plenair

 • 9.30 - 10.00 uur: Inloop & registratie
 • 10.00 uur: Start congres
  • aanleiding
  • trends maakindustrie
  • proces herziening
  • best practices
 • 12.30 - 13.15 uur: Netwerklunch

Deel 2: Middag - Inspirerende masterclasses en workshops
Onderwijs en bedrijfsleven samen aan de slag met toekomstgericht beroepsonderwijs metaal & metalektro - het MBO en bedrijfsleven doen 't samen!

 • 13.15 - 16.00 uur: Verschillende masterclasses & workshops incl. pauze (iedere sessie 45 min.):
 • 16.00 uur: Eind bijeenkomst
 • 16.00 - 17.00 uur: Netwerkborrel

Locatie

Duurzaamheidsfabriek
Leerparkpromenade 50
3312 KW Dordrecht

Meld je aan!

Meld je aan vóór vrijdag 18 november via de aanmeldlink en draag bij aan het samen invulling geven aan toekomstgerichte metaal- en metalektro-opleidingen. Er is plaats voor 200 personen, dus wacht niet te lang met inschrijven. Vanuit elke organisatie zijn maximaal 2 personen van harte welkom.

Aanmelden

Dit congres is een evenment van de MBO Raad, FME, Koninklijke Metaalunie, Holland High Tech en SBB.

Volg ons!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn