Nieuws Human Capital Smart Industry MKB innovatie

Octrooibescherming eenvoudiger, efficiënter en goedkoper

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de introductie van het unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank in Den Haag handhaven in 17 EU-landen. 

Hierdoor wordt octrooibescherming eenvoudiger, efficiënter en goedkoper dat maakt het Nederlandse vestigings- en innovatieklimaat aantrekkelijker. 

“Dit vermindert de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en maakt het eenvoudiger voor ondernemers - van internationaal opererende bedrijven tot innovatieve mkb’ers en start-ups – om octrooien aan te vragen  en te beheren.” Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat).

Unified Patent Court in Den Haag

Europese lidstaten werken nu al samen rond de verlening van octrooirechten. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter anders geregeld. De hervorming van het Europees Octrooiverdrag moet deze versnippering tegengaan. Zo voorkomt het nieuwe octrooisysteem administratief werk, afzonderlijke nationale procedures en vertaaleisen. Het wordt via de Unified Patent Court (UPC) mogelijk om in één procedure octrooirecht in de deelnemende EU-lidstaten te handhaven. In Den Haag komt hiervan een lokale divisie in The Hague Hearing Centre. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren. De nabijheid van de Haagse vestiging van het UPC en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te communiceren, maakt het vooral voor het innovatieve mkb en start ups eenvoudiger om een rechtszaak over een octrooi aan te spannen. 

Lees hier de Kamerbrief over start Unified Patent Court en lokale divisie Den Haag.

Naar de Kamerbrief

Nieuws Human Capital Smart Industry MKB innovatie