Nieuws Systeem Engineering Smart Industry

Twintig jaar geleden legde Wil van der Aalst, destijds hoogleraar aan de TU/e, de grondslag voor process mining. Inmiddels bespaart de slimme datatechniek bedrijven wereldwijd miljoenen.

Lees verder

Rond de eeuwwisseling liepen steeds meer bedrijfsprocessen vast vanwege de strakke manier waarop computersystemen werden geïmplementeerd. “Als iets destijds werd geautomatiseerd, werd er een consultant ingevlogen, hem werd verteld hoe het werk eruitzag, de consultant maakte een model, dat werd in een computer gestopt”, aldus Boudewijn van Dongen, hoogleraar process analytics aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven.

Negen van de tien keer resulteerde dat in een model dat niet overeenkwam met de praktijk. “De vraag die Wil [van der Aalst, red.] zich stelde was: ‘Stel dat ik bijhoud wat mensen de hele dag doen. Kunnen we daar dan een model van maken?’ Uiteindelijk is daar een process mining technologie uitgekomen die in staat is om voor negentig procent te beschrijven hoe de processen binnen een organisatie in elkaar zitten.”

In 1998 kwam Van Dongen terecht bij de process analytics-groep; hij was te laat met het regelen van een stage en Van der Aalst was nog op zoek naar een informaticus. Twintig jaar later zit hij nog steeds bij diezelfde onderzoeksgroep en nam het stokje als hoofd van de onderzoeksgroep over van voorganger Van der Aalst.  

Gefascineerd door process mining

Ook Lotte Vugs raakt in haar studietijd aan de TU/e gefascineerd door process mining. “In plaats van zelf met een stopwatch naast de fabrieksband te staan, kun je met deze techniek een compleet beeld krijgen van een proces en verbeterpotentieel in kaart brengen”, vertelt ze vanachter haar computerscherm. Het is nog vroeg aan de oostkust van de Verenigde Staten, maar haar enthousiasme over de datatechniek is makkelijk voelbaar. Vugs woont tijdelijk in Connecticut, waar ze een grote multinational helpt om process mining wereldwijd uit te rollen.

Lees meer over de inzichten van Boudewijn van Dongen en Lotte Vugs op Innovation origins.

Nieuws Systeem Engineering Smart Industry