Nieuws High Tech Materialen Duurzaamheid Luchtvaart Klimaat Internationaal Energietransitie

Tijdens de Paris Air Show hebben het Duitse ECOMAT en Koninklijke NLR een Memorandum van Overeenstemming ondertekend. Hiermee willen de twee partijen hun expertise bundelen op het gebied van wetenschap en bedrijfsleven met betrekking tot lichtgewichtconstructies, materiaalonderzoek en virtuele productontwikkeling in de vliegtuigbouwindustrie.

Lees verder

Duits-Nederlandse samenwerking

De luchtvaart moet zich nagenoeg opnieuw uitvinden om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit vergt innovaties in alle aspecten van de luchtvaart en vraagt om een breed gedragen internationale aanpak waarbij de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid essentieel is.

Vanuit dat oogpunt hebben het Duitse onderzoeks- en technologiecentrum ECOMAT en NLR hun samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van duurzame luchtvaart bevestigd in een Memorandum of Understanding (MoU) tijdens de Paris Air Show.

De focus ligt op een viertal onderwerpen zoals op het hergebruik en circulariteit van materialen om zo zuinig mogelijk met grondstoffen om te gaan. Daarnaast gaat het over de ontwikkeling van (vloeibare) waterstoftoepassingen, gericht op de doelstelling van zowel Nederland als Airbus ZeroE om toekomstige vliegtuigen te ontwikkelen die geen CO2-uitstoot meer hebben. Vervolgens beschrijft de MoU afspraken over toekomstige ruimtevaarttechnologie, waarbij ontwikkelingen van lucht- en ruimtevaart elkaar goed kunnen aanvullen zoals over het (her)gebruik van lichtere materialen, en over digitalisering. Deze laatst benoemde kan aan de verduurzaming bijdragen door in staat te zijn om vliegtuigonderdelen te testen en te certificeren zonder dat er (destructieve of full scale-)testen nodig zijn. Maar ook door vliegbewegingen in een computerprogramma te simuleren, kan CO2-uitstoot worden gereduceerd.

Collin Beers, divisiemanager Aerospace Vehicles van NLR: “Sinds vorig jaar zijn we met elkaar in gesprek en na een bezoek in Bremen raakten wij bij NLR geïnspireerd en waren we erg onder de indruk van de hele opzet van ECOMAT en de aanwezige aerospace-kennis en -ervaringen van bedrijven zoals Airbus, Ariane, Testia en collega-instituten DLR en Fraunhofer. Het was duidelijk dat toetreding tot ECOMAT voor ons van grote waarde zou zijn en we zijn van mening dat NLR ook vice versa ECOMAT veel kan brengen”.

Optimale uitwisseling

De MoU volgt op de onlangs getekende contracten over een kantoor- en werkruimte voor NLR bij ECOMAT en over de samenwerking tussen de deelnemers in ECOMAT met NLR op gebied van duurzame lucht en ruimtevaart. ECOMAT biedt namelijk de mogelijkheid om meerdere partijen onder één dak in Bremen samen te brengen. Zo kunnen ze allemaal profiteren van een optimale uitwisseling van kennis en expertise.

Nieuws High Tech Materialen Duurzaamheid Luchtvaart Klimaat Internationaal Energietransitie