Duurzaamheid Internationalisering Luchtvaart Mobiliteit Nieuws

Elektrische vliegtuigen zouden een belangrijke oplossing kunnen zijn in de zoektocht naar betere verbindingen tussen de ABC-eilanden. “Deze markt is daar ideaal voor”, stelt directeur Maarten van der Scheer van Bonaire International Airport in Luchtvaartnieuws Magazine.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

De 42-jarige Van der Scheer staat sinds 1 augustus vorig jaar aan het roer op de Caribische luchthaven. Die wordt de komende jaren onder zijn leiding gronding gemoderniseerd en uitgebreid. Hij wil zich daarnaast inzetten om de regionale vliegverbindingen aan te jagen. Hij noemt de status daarvan op dit moment namelijk zorgelijk.

Noodzakelijk

“Om even het probleem te schetsen: de relatief kleine luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden tussen de ABC-eilanden en de BES-eilanden hebben het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren gehad, waardoor er nu niet snel kan worden opgeschaald om de vraag bij te benen”, zegt de luchthaventopman.

“Het gevolg is dat de vraag groter is dan het aanbod en tickets soms nauwelijks te krijgen zijn, wat flinke sociaaleconomische gevolgen heeft. De eilanden zijn vervlochten met elkaar; veel mensen wonen op het ene eiland, maar moeten voor werk, opleiding of familiebezoek naar een ander eiland.”

Elektrisch vliegen

Of elektrisch vliegen een oplossing kan zijn? “Absoluut. Als je kijkt welke elektrische vliegtuigen er over afzienbare tijd op de markt komen, zoals aangepaste Twin Otters en Islanders, maar ook nieuwe toestellen zoals een Alice, dan liggen hier op de ABC-eilanden enorme kansen”, vindt Van der Scheer.

“Er is een grote markt met hoogfrequent verkeer en korte afstanden. Er wordt nu al gevlogen met dat soort vliegtuigen voor negen tot negentien passagiers, en elektrificering zou niet alleen zorgen voor lagere operationele kosten en ticketprijzen, maar ook bijdragen aan de duurzame ambities van lokale overheden. Uiteraard moeten we investeren in infrastructuur, zoals groene stroom en laadpalen, maar we beschikken hier over veel potentiële groene energie in de vorm van zon en wind, waardoor het zeer interessant kan worden. Ik hoop dat we  deze kans samen met onze partners kunnen grijpen en over een paar jaar elektrisch kunnen eilandhoppen.”

Leer meer

Duurzaamheid Internationalisering Luchtvaart Mobiliteit Nieuws