Nieuws Fotonica Electronica KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën

Glunderend nam prof.dr. Bram Nauta op woensdag 4 oktober de Stevinpremie in ontvangst. Samen met de Spinozapremie is de prijs de hoogste onderscheiding die in Nederland wordt uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek. De feestelijke ceremonie vond plaats in Theater Diligentia in Den Haag. De Stevinpremie werd tevens uitgereikt aan prof.dr. Corien Prins van de Universiteit van Tilburg, de Spinozapremie aan prof.dr. Toby Kiers van de VU en prof.dr. Joyeeta Gupta van de Universiteit van Amsterdam.

Stevinpremie

De Spinozapremie en de Stevinpremie zijn de hoogste onderscheidingen in de wetenschap voor een onderzoeker in Nederland, waarbij de Stevinpremie bedoeld is voor een wetenschapper die een bijzonder succes heeft behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving. Onder kennisbenutting verstaat NWO de ‘toepassing van kennis door productieve interacties met een belanghebbende doelgroep om maatschappelijke - waaronder economische - waarde te creëren’. De kennisbenutting moet aantoonbaar hebben geleid tot innovatieve toepassingen, ideeën en netwerken in de praktijk, waarbij de onderzoeker zelf een doorslaggevende rol heeft gespeeld.

Om de premie te kunnen ontvangen moeten onderzoekers worden voorgedragen. NWO reikt per jaar maximaal twee premies uit, één premie is bestemd voor de sociale en geesteswetenschappen en één premie voor de bètawetenschappen/levenswetenschappen (inclusief technische en medische wetenschappen).

Baanbrekend werk

Bram Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente, is een wereldwijd erkend expert in het ontwerpen van schakelingen op chips. Zijn innovaties hebben directe impact gehad op veelgebruikte elektronica. Smartphones werden compacter en micro-elektronica werd energiezuiniger dankzij innovaties zoals de ‘Nauta-schakeling’. Zijn baanbrekende werk lag tevens aan de basis van draadloze communicatietechnieken zoals 5G, wifi en bluetooth.

Lees hier de onderbouwing van de toekenning van NWO

Nieuws Fotonica Electronica KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën