Nieuws PPS financiering Gezondheidstechnologie Geavanceerde meetapparatuur Gezondheid MKB innovatie KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën

In 2019 deed Tom Sanders mee aan de HiTMaT-call van Holland High Tech en won kiemgeld om te starten met zijn uitvinding: de Early Warning Scan for Breast Cancer (EWS). Met dit apparaat kan borstkanker straks pijnloos en in een vroeg stadium worden opgespoord: ''Het realiseren van ons eerste Early Warning Scan-prototype was een echte mijlpaal'' aldus Tom Sanders.

Het winnende idee

De ontwikkeling van de Early Warning Scan voor borstkanker begon met een idee van Tom Sanders, ontstaan ​​uit pure frustratie. Bij zijn vrouw, Paulette Kreté, werd in maart 2019 borstkanker vastgesteld. Gedurende 10 jaar hadden haar mammogramresultaten geen afwijkingen laten zien. Haar specifieke variant van kanker is niet zichtbaar op een mammogram. Het feit dat borstkanker onzichtbaar kan zijn, zette Tom Sanders aan het denken. Hij geloofde dat andere technieken die in het borstkankeronderzoek nog niet gangbaar waren deze kankervariant konden ontdekken.

Sanders wist een aantal partners te overtuigen van zijn idee. Vervolgens hebben ze samen meegedaan aan de HiTMaT-call van Holland High Tech. Tom's idee won  € 25.000 kiemgeld in de categorie Gezondheid en Zorg. Met dit geld kon de ontwikkeling van Early Warning Scan van start gaan.

De laatste stappen

Tom vertelt: ''Het realiseren van het prototype heeft veel geld en moeite gekost, maar het is ons gelukt. Dit mede dankzij donaties van mensen en bedrijven, ingezameld door YvYa. Na meer dan een jaar testen, afstemmen en herontwerpen wordt het prototype van de Early Warning Scan momenteel ontmanteld om het voor te bereiden op verbeteringen. Dankzij een subsidie ​​van de Metropoolregio Eindhoven wordt de beeldvorming uitgebreid met hyperspectrale beeldvorming. Zo kunnen we de effectiviteit van het signaleren van borstkankersymptomen verder vergroten. Het is de laatste stap voordat het klinisch onderzoek kan starten.''

Zo werkt de Early Warning Scan

Voordelen van de Early Warning Scan

  • De EWS is voor vrouwen van alle leeftijden
  • Betaalbaar, Sanders raamt de kosten voor een scan op maximimaal € 20
  • Pijnloos en contactloos
  • Stralingloos daarmee kan het jaarlijks (meerdere keren) worden herhaald

Stichting YvYa

Paulette Kreté, de echtgenote van Tom Sanders, heeft de stichting YvYa opgericht samen met andere borstkankerslachtoffers om ervoor te zorgen dat het onderzoek voortgezet kan worden. Sinds de Early Warning Scan in 2019 de stimuleringsprijs van Holland High Tech heeft gewonnen hebben zij veel belangstelling gekregen. 

Tom en zijn Vrouw Paulette hopen hun droom, dat de Early Warning Scan over een paar jaar deel uitmaakt van het regulier bevolkingsonderzoek, waar te maken. 

Kijk hoe jij kunt helpen

Nieuws PPS financiering Gezondheidstechnologie Geavanceerde meetapparatuur Gezondheid MKB innovatie KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën