Nieuws KIA Sleuteltechnologieën Gezondheidstechnologie Gezondheid Sleuteltechnologieën

RecovAir: REpairing lung damage via reCOVery of stromal heAlth to restore respIRatory function

In Nederland lijden bijna 600.000 mensen aan COPD. Deze progressieve longziekte is tot op heden niet te genezen en wereldwijd doodsoorzaak nummer drie. Het RecovAir-programma wil hierin verandering brengen.

Naar website NWO

Hiertoe verpakken de onderzoekers medicijnen of stamcellen in een ultradunne laag hydrogel. Zo kunnen ze de middelen heel gericht diep in de longen afleveren en voorkomen dat deze direct door het lichaam worden opgeruimd. Op plekken waar de longblaasjes beschadigd zijn, kunnen de medicijnen of cellen vervolgens de kapotte blaasjes repareren of vervangen. Op die manier kan dit programma de kosten van de gezondheidszorg verlagen en de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van deze groep longpatiënten verhogen.

NWO Perspectief

Perspectief is een programma van onze partner, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit jaar is een totaal budget van 27 miljoen beschikbaar, waarvan 23 miljoen van EZK en 4 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar liefst 115 bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zijn betrokken en zij dragen bijna 12 miljoen euro bij uit eigen middelen. Met het budget kunnen 106 onderzoekers de komende jaren aan de slag.

Programmaleider

Prof. dr. Irene Heijink (UMCG)

Deelnemende kennisinstellingen

LUMC, Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, Universiteit Twente

Bedrijven

Aquilo, Boehringer Ingelheim, Emulate, LungHealth, NecstGen, Neuroplast, Rousselot Biomedical, STEMCELL Technologies, XVIVO

Andere maatschappelijke organisaties

Longfonds, Northern CARA Society

Nieuws KIA Sleuteltechnologieën Gezondheidstechnologie Gezondheid Sleuteltechnologieën