Nieuws Klimaat Duurzaamheid Electronica Visie 2030 Energietransitie

Van kobalt en lithium voor het produceren van batterijen, tot iridium voor het maken van waterstof. Het succes van de energietransitie wordt sterk bepaald door de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen uit een klein aantal landen. Om die afhankelijkheid te beperken, is naast een energietransitie ook een materiaaltransitie nodig. Onze kennispartner TNO laat vier voorbeelden zien over hoe zij aan alternatieve grondstoffen en productieprocessen werken voor nog betere batterijen, elektrolysers voor waterstof, zonnepanelen en windmolens.

Materiaaltransitie in vier voorbeelden

Om de energietransitie te laten slagen, kijkt TNO naar alle aspecten van grondstoffen. Welke materialen zijn essentieel zijn én hoe kunnen die veiliggesteld worden? Met deze vier voorbeelden laat TNO zien hoe zij werken aan de materiaaltransitie:

  1. Elektrisch rijden met kobaltvrije batterijen
  2. Slimmer grondstofverbruik voor smartphones
  3. Doorbraak in opschaling waterstofproductie
  4. Circulaire zonnepanelen zijn duurzamer

Lees meer over deze voorbeelden

Green Deal en materiaaltransitie: Wat is er nodig om dat te halen?

Om de klimaatdoelen te halen en de opwarming van de aarde te beperken is een energietransitie nodig van een ongekende schaal. Maar om die fossielvrije toekomst mogelijk te maken, zijn grondstoffen nodig. Heel veel grondstoffen, concludeert ook de Belgische universiteit KU Leuven.

Als de Europese Unie in 2050 de Green Deal-doelstelling van klimaatneutraliteit wil halen, is bijvoorbeeld 35 keer meer lithium nodig dan er momenteel in Europa wordt verbruikt. Ook moet de aanvoer van aluminium, koper, silicium, nikkel en kobalt drastisch worden opgevoerd, voor de productie van elektrische voertuigen en batterijen, en technologieën voor hernieuwbare wind-, zonne-energie en waterstof.

Niet alleen zijn er zorgen over de beschikbare hoeveelheid grondstoffen, maar ook over de leveringszekerheid. Europa wordt afhankelijk van een klein aantal grondstofrijke landen. Omdat elke overheid haar energielevering wil veiligstellen, zal de concurrentie op het gebied van grondstoffen de geopolitieke verhoudingen op scherp zetten.

Nieuws Klimaat Duurzaamheid Electronica Visie 2030 Energietransitie