Nieuws Internationaal

Met de uitslag van de meest recente European Innovation Council (EIC) Accelerator call is voor Nederland een ware mijlpaal bereikt: in totaal hebben Nederlandse onderzoekers en ondernemers 500 miljoen euro aan financiering opgehaald. Het EIC-programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van de Europese Commissie, en richt zich op het identificeren, ontwikkelen en opschalen van baanbrekende technologieën en innovaties.

Het EIC-programma heeft 3 verschillende instrumenten met ieder een eigen doel: 

  • EIC Pathfinder voor geavanceerd onderzoek;
  • EIC Transition voor het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties en businessplannen;
  • EIC Accelerator voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Toegekende subsidie aan Nederland

Van de € 506,3 miljoen die de Europese Commissie van 2021 tot en met 2023 heeft toegekend aan Nederlandse onderzoekers en ondernemers, ging 75% naar EIC Accelerator, 18% naar EIC Pathfinder en 7% naar EIC Transition. Van alle aangevraagde subsidie ging per instrument 11 tot 13% naar Nederlandse aanvragers. 

Nederlandse innovaties

Benieuwd naar Nederlandse innovaties die afgelopen tijd zijn ondersteund door EIC? Lees verder voor praktijkvoorbeelden per instrument.

Lees verder

Nieuws Internationaal