Gezondheid Nieuws Nanotechnologie Calls Gezondheidstechnologie KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën

Het Europees partnerschap ERA4Health heeft de call Nanotechnologie voor ziektepreventie, diagnostiek en behandeling (NANOTECMEC) gepubliceerd. In totaal is 2,6 miljoen beschikbaar voor Nederlandse onderzoekers aan universiteiten of academische ziekenhuizen in internationale consortia.

Nanotechnologie heeft de potentie om ziektes eerder te diagnosticeren en te voorkomen en om genezing, behandeling en diagnose van verschillende ziektes te verbeteren. Omdat de stap van wetenschappelijk onderzoek naar de klinische praktijk in Europa lastig wordt gezet, stimuleert Era4Health met deze call translationele wetenschappelijke projecten met een innovatieve aanpak in de nanogeneeskunde, waarbij internationale samenwerking vereist is.

Aandachtsgebieden

De call focust op de volgende drie aandachtsgebieden:

  • Regeneratieve geneeskunde
  • Diagnostiek
  • Nanotherapie

Budget en partnerlanden

Voor Nederlandse indieners is in totaal 2,6 miljoen euro beschikbaar, met een maximum per project van €325.000. De volgende landen zijn betrokken bij de call: België, Estland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Turkije. Bij elk onderzoeksvoorstel dienen ten minste drie en maximaal vijf landen betrokken te zijn. Dit kan worden uitgebreid tot zes of zeven landen wanneer Litouwen, Turkije en/of Slowakije deelnemen als extra land.

Deadlines en informatiebijeenkomst

  • 21 november 2023: Digitale informatiebijeenkomst en opening van de inschrijving
  • 7 december 2023:  Matchmakingsbijeenkomst
  • 30 januari 2024, 16:00 uur: Sluitingsdatum vooraanmelding
  • 13 juni 2024, 16:00 uur: Sluitingsdatum volledige aanvraag


ERA4Health

ERA4Health is een Europees Partnerschap in het Horizon Europe-programma. Het partnerschap beoogt om in zeven jaar tijd internationaal onderzoek te financieren op het gebied van hart- en vaatziekten, nanogeneeskunde en voeding, gezondheid en preventie. Het Europese onderzoeksprogramma is een gecombineerd vervolg op ERA-CVD, EuroNanoMed en Healthy Diet for a Healthy Life. Vanuit Nederland zijn NWO en ZonMw bij ERA4Health betrokken.

Europese Partnerschappen

De Europese co‐funded partnerschappen zijn onderdeel van Horizon Europe, het Europese programma voor onderzoek en innovatie (2021-2027). De partnerschappen richten zich op complexe maatschappelijke uitdagingen en zijn gericht op daadwerkelijke impact. De calls die voortkomen uit de Europese partnerschappen leiden tot thematisch onderzoek verbonden met de missies in het Kennis- en Innovatieconvenant en de routes van de Nationale Wetenschapsagenda. 

Meer info op website NWO

Meer info op website ERA4Health

 

Gezondheid Nieuws Nanotechnologie Calls Gezondheidstechnologie KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën