De Europese Commissie heeft een strategie voorgesteld om van de EU een industriële leider te maken op het gebied van geavanceerde materialen, een essentieel onderdeel van de groene en de digitale transitie. In de mededeling over geavanceerde materialen voor industrieel leiderschap worden concrete stappen voorgesteld die het mogelijk maken onderzoeks- en innovatieprioriteiten en investeringen in de EU op één lijn te brengen, waardoor Europees leiderschap op het gebied van deze sleuteltechnologie wordt gewaarborgd. Dit initiatief, waar de lidstaten en de industrie reikhalzend naar uitkijken, is de eerste stap op weg naar een gemeenschappelijke Europese aanpak voor geavanceerde materialen en legt de basis voor verdere actie.
Europa speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gevanceerde materialen. Op dat gebied is voortdurende innovatie van essentieel belang om zowel onze technologische soevereiniteit als onze strategische autonomie te waarborgen. Bij die innovatie moet er ook rekening mee worden gehouden dat de EU haar ecologische voetafdruk moet verkleinen, wat uiteindelijk zal leiden tot innovatieve, duurzame en concurrentiële producten en productieprocessen die ons leven verbeteren.
De komende jaren zal er alleen maar meer vraag zijn naar materialen, bijvoorbeeld voor de productie van hernieuwbare energie, geneesmiddelen, satellieten en meer. Daarom stelt de Europese Commissie nu concrete acties voor om de prioriteiten en de investeringen op het gebied van onderzoek en innovatie (R&I) in de EU op elkaar af te stemmen, zodat wij een leider kunnen worden in deze sleuteltechnologie.
Vijf belangrijke pijlers
De voorgestelde acties zijn opgebouwd rond vijf belangrijke pijlers die samen met de EU-lidstaten, spelers uit de sector en andere belangrijke stakeholders uitgevoerd moeten worden:
- het Europese ecosysteem voor R&I op het gebied van geavanceerde materialen versterken;
- een Europese digitale infrastructuur voor R&I ontwikkelen om het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van nieuwe geavanceerde materialen in een gecontroleerde omgeving, ook met behulp van AI, te versnellen;
- kapitaalinvesteringen verhogen en de toegang tot financiering verbeteren. De EU zal in het kader van Horizon Europa een nieuw partnerschap met de industrie opzetten om in de periode 2025-2027 500 miljoen euroEUR te investeren. Daarvan zal ten minste 250 miljoen euroEUR uit particuliere bronnen komen;
- de productie en het gebruik van geavanceerde materialen bevorderen. Dat zal gebeuren door middel van overheidsopdrachten voor innovatie en, normering. Daarnaast zal er en de oprichting van een academie voor geavanceerde materialen worden opgericht, in samenwerking met het Europees Instituut voor innovatie en technologie. Dat instituut dient, om er vervolgens voor te zorgen dat de Europese werknemers over de nodige vaardigheden beschikken;
- een technologieraad voor geavanceerde materialen oprichten om de lidstaten, de met Horizon Europa geassocieerde landen en de industrie te raadplegen over de aansturing van dit initiatief.